Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2009

Το Σπίτι του Ύπνου
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ

από τον Τζόναθαν Κόου

Πρόκειται για το βιβλίο που κατέκτησε την καρδιά μου από τις πρώτες τρεις σελίδες του. Έκτοτε έγινε το αγαπημένο μου βιβλίο, και ο κύριος Κόου ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Το δικό μου αντίτυπο κοντεύει να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη, όχι μόνο από τις πάμπολλες φορές που το έχω ξεφυλλίσει, αλλά κι από το όσες φορές το έχω δανείσει.

Οι χαρακτήρες είναι θεσπέσιοι. Τους έχω αγαπήσει βαθιά και μόνιμα, και τόσο έντονα που ενίοτε οικειοποιούμαι τις αναμνήσεις τους. Ο Τζόναθαν Κόου ξέρει να περνάει τα μηνύματα που θέλει και ταυτόχρονα να σε πείθει πως γράφει για προσωπική του χρήση και πλάκα, χωρίς κανέναν απώτερο σκοπό. Σε διδάσκει ύπουλα και αποτελεσματικά - αν όχι μόνιμα! - κάτι σαν την υπνοπαιδεία...

Το θέμα του βιβλίου είναι από μόνο του συναρπαστικό: ένα παλιό πανεπιστήμιο που στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε φιλόδοξη πειραματική κλινική μελέτης διαταραχών του ύπνου φιλοξενεί ξανά τους ίδιους παλιούς φοιτητές που έχουν όλοι μια καθοριστική σχέση με τον δικό τους ύπνο, ή αυτόν των άλλων.

Εδώ η ναρκοληψία γίνεται γοητευτική, η αϋπνία εφιαλτική, τα όνειρα παράδεισος και η αληθινή ζωή αναγκάζεται να ταυτιστεί με τον ύπνο για να χωρέσει μες στην καθημερινότητα των πρωταγωνιστών του Κόου.

Το ωραιότερο όμως είναι ότι πρόκειται για την ομορφότερη και την πλέον απόλυτη ιστορία αγάπης που έχω συναντήσει ποτέ...

Στο ΄"Σπίτι του Ύπνου", τέλος, ο Κόου μετατρέπει τη φαντασία μας σε μια σκοτεινή, βελούδινη αίθουσα σινεμά όπου όλα μπορούν να συμβούν... ακριβώς όπως και στα όνειρα.

Μαγικό βιβλίο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου